Pemakanan Sihat Untuk Warga Emas

Pemakanan yang sihat adalah penting untuk semua peringkat umur. Ia menjadi lebih penting apabila kita mencapai umur pertengahan dan ke atas. Apabila kita semakin tua, pemakanan yang baik boleh meningkatkan ketajaman mental, meningkatkan tenaga, meningkatkan daya tahan badan untuk melawan penyakit, dan meningkatkan kesejahteraan hidup. Pemakanan yang sihat akan berubah mengikut perubahan usia. Oleh itu, kami telah melakukan penyelidikan dan mengumpul beberapa petua pemakanan sihat untuk warga emas.

Apa yang perlu anda ambil apabila anda berumur 65+?

 • Buah-buahan dan Sayur-sayuran

Buah-buahan dan sayur-sayuran kaya dengan nutrien dan serat yang penting. Makan lima bahagian atau lebih buah-buahan dan sayur-sayuran dengan warna yang berbeza sehari mampu mencegah penyakit jantung serta beberapa jenis kanser. 

 • Nasi, roti, bijirin dan karbohidrat berkanji yang lain

Bijirin penuh dan makanan yang diperkaya adalah sumber tenaga, serat dan Vitamin B yang baik. Ambil pelbagai jenis serat tinggi dan bijirin penuh seperti beras perang, bijirin sarapan dan oat penuh.

 • Daging dan ayam tanpa lemak, ikan, telur, kacang, dan protein lain

Badan kita kebanyakannya terdiri daripada protein, selepas air. Jadi, setiap individu perlu sentiasa mempunyai protein dalam diet mereka kerana protein adalah komponen utama sel dan penting dalam kehidupan seseorang.

 • Tenusu

Selain daripada protein di atas, susu tanpa lemak dan rendah lemak, keju, yogurt adalah beberapa contoh tenusu yang merupakan alternatif protein yang baik. Produk ini membekalkan Vitamin A, D dan B12, kalsium serta nutrien penting lain.

 • Minyak sihat

Gantikan mentega, krim, marjerin, minyak kelapa dan kelapa sawit anda dengan lemak tidak tepu yang diekstrak daripada minyak, mentega, mentega dan pes kacang, serta buah alpukat.

 • Herba dan rempah

Penggunaan pelbagai jenis herba dan rempah ratus untuk meningkatkan rasa dalam makanan adalah disyorkan bagi mengurangkan penggunaan garam.

Petua untuk tabiat pemakanan yang sihat

 • Minum banyak cecair. Cecair datang daripada sumber air kosong, teh, kopi, buah-buahan dan sayur-sayuran.
 • Ketahui kandungan pemakanan yang sihat.
 • Ketahui sajian dan berapa banyak yang perlu anda makan.
 • Hadkan pengambilan makanan dan minuman yang mengandungi garam tambahan, gula dan lemak tepu.
 • Hadkan pengambilan alkohol.
 • Baca label Fakta Pemakanan di pek produk sebelum membeli.

Kesimpulannya, pemakanan sihat adalah merupakan pengambilan makanan segar, lazat dan bahan-bahan yang sihat. Tanpa mengira umur dan tabiat pemakanan anda sebelum ini, masih belum terlambat untuk anda mengubah dan memperbaiki diet pemakanan anda. Memberi nutrien yang betul kepada badan anda dan mengekalkan berat badan yang sihat dapat membantu warga emas untuk kekal aktif dan berdikari.

Maklumat di atas adalah untuk tujuan pendidikan sahaja. Sila dapatkan nasihat profesional daripada pembekal penjagaan kesihatan anda untuk maklumat yang lebih terperinci.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Our customer support team is here to answer your questions. Ask us anything!

Main Menu

Send this to a friend