INCONTINENCE: PUNCA, JENIS DAN PERKARA YANG PERLU DIAMBIL PERHATIAN

INCONTINENCE: THE CAUSES, TYPES AND THINGS TO TAKE NOTE

INCONTINENCE: APA ITU?

Inkontinens mungkin terdengar biasa kepada ramai, tetapi baru kepada sesetengah orang. Walaupun ia tidak membawa maut atau rumit seperti keadaan perubatan lain, seseorang tidak seharusnya memekakkan telinga kerana inkontinensia juga membawa implikasi yang perlu anda ambil perhatian.

Laporan menunjukkan bahawa wanita, terutamanya wanita tua lebih terdedah kepada inkontinens. Kajian telah menyebut bahawa kemungkinan besar wanita untuk mendiagnosis inkontinens berkait rapat dengan peristiwa kehidupan wanita sahaja seperti kehamilan, menopaus dan melahirkan anak. Pada nota yang berbeza, ingatlah bahawa inkontinens juga berkait rapat dengan umur, yang bermaksud orang yang lebih tua lebih berisiko untuk menghadapi inkontinens.

Jika anda fikir mengalami masalah pantang atau perlu menjaga seseorang yang mengalami masalah pantang adalah kiamat, jangan risau, kerana keadaan tidak seteruk yang anda fikirkan. Dalam artikel ini, Elder Elite akan memberi anda gambaran menyeluruh tentang inkontinens, membincangkan punca, jenis dan perkara yang perlu anda ambil perhatian, untuk menjadikan hidup anda lebih mudah.

Anda tidak mungkin memasak hidangan jika anda tidak mengetahui bahan-bahannya. Jadi, mari kita jelaskan dengan cepat tentang apa itu inkontinensia. Lazimnya dikenali sebagai air kencing yang bocor secara tidak sengaja, inkontinensia berlaku apabila otot di dalam dan di sekeliling pundi kencing tidak berfungsi dengan cara yang sepatutnya. Dalam istilah awam, inkontinensia adalah kehilangan kawalan ke atas air kencing seseorang secara tidak sengaja, atau kadang-kadang juga najis.

PUNCA-PUNCA INCONTINENCE

Pakar perubatan akan memberitahu anda bahawa inkontinens berlaku disebabkan oleh senarai sebab yang berbeza, dan ia betul. Walaupun kami tidak dapat memberikan anda senarai penuh puncanya, kami telah berjaya merumuskannya kepada sebab berikut. Antara yang biasa ialah:-

(1) Otot pundi kencing yang lemah atau rosak

Mengalami kelemahan otot pundi kencing adalah perkara biasa apabila kita meningkat usia. Kadangkala, ini juga mungkin disebabkan oleh bersalin, terutamanya jika bersalin secara faraj dilakukan. Pembedahan seperti histerektomi juga boleh merosakkan otot pundi kencing, yang semuanya berpotensi membawa kepada inkontinens.

(2) Tabiat / pilihan gaya hidup

Alkohol yang berlebihan, kafein, minuman berkilauan atau berkarbonat, cili dll boleh mengakibatkan pengecutan otot detrusor anda, yang membawa kepada pundi kencing yang terlalu aktif (OAB) yang memerlukan anda melawat tandas lebih daripada biasa.

(3) Komplikasi perubatan / Keadaan fizikal

Penyakit seperti Parkinson, Jangkitan Saluran Kencing (UTI), diabetes, strok atau multiple sclerosis juga merupakan faktor yang boleh menyumbang kepada inkontinens.

Sudah tentu, punca inkontinens melampaui senarai pendek ini. Sebaliknya, ramai orang juga cenderung untuk mengaitkan punca inkontinens mengikut jenisnya, iaitu seperti berikut:

Doctor checking medical and health condition

JENIS-JENIS INCONTINENCE

(1) Inkontinens Tekanan

Inkontinens tekanan berlaku apabila air kencing dibocorkan secara tidak sengaja disebabkan oleh tekanan yang dikenakan pada pundi kencing. Ia mungkin berlaku semasa anda bersenam, bersin, batuk atau ketawa. Inkontinens tekanan adalah jenis inkontinens yang paling biasa di kalangan semua.

(2) Menggesa Inkontinens

Inkontinens jenis ini juga dianggap sebagai OAB. Orang yang menghadapi masalah inkontinensia mendesak mungkin berasa perlu pergi ke tandas secara tiba-tiba walaupun tidak mempunyai pundi kencing yang penuh, dan selalunya tidak dapat menahan air kencing mereka cukup lama untuk sampai ke tandas tepat pada waktunya. Orang yang didiagnosis dengan penyakit Alzheimer, penyakit Parkinson, strok atau diabetes mungkin menghadapi masalah ini.

Sebaliknya, melahirkan anak, kehamilan, menopaus dan trauma pelvis juga merupakan antara punca biasa inkontinens mendesak di kalangan wanita.

(3) Inkontinens Bercampur

Seperti namanya, inkontinens campuran adalah gabungan inkontinens tekanan dan inkontinens mendesak. Jika anda memaparkan simptom atau isyarat kedua-duanya, kemungkinan besar inkontinens bercampur yang anda hadapi.

(4) Inkontinens Limpahan

Dalam keadaan tertentu, sesetengah orang mungkin menghadapi masalah mengosongkan atau mengosongkan pundi kencing mereka sepenuhnya, yang kemudiannya membawa kepada kerap menggelecek air kencing. Adalah dipercayai bahawa inkontinens limpahan cenderung berlaku di kalangan lelaki yang menghadapi masalah prostat

(5) Inkontinens Fungsional

Inkontinens jenis ini agak berbeza daripada yang lain kerana ia tidak berkaitan atau dikaitkan dengan sebarang patologi atau disfungsi dalam sistem kencing seseorang. Ia disebabkan oleh faktor luaran seperti had fizikal, imobilitas, dll.

(6) Inkontinens Refleks

Inkontinensia jenis ini biasanya berlaku di bawah keadaan di mana pundi kencing anda dipenuhi dengan air kencing, dan refleks sukarela menyebabkan otot mengecut dan mengeluarkan air kencing. Ia juga dilihat sebagai akibat daripada kerosakan saraf dan mungkin berlaku tanpa amaran.

SAYA MENGALAMI TIDAK BERPANTANG / SAYA MENJAGA SESEORANG YANG MENGALAMI INKONTINSI: APA YANG PERLU SAYA LAKUKAN?

Rawatan inkontinens berbeza mengikut tahap keterukan, kesihatan fizikal individu, keadaan perubatan dan lain-lain. Penyedia penjagaan kesihatan anda harus mencadangkan jenis rawatan yang paling sesuai untuk keadaan kesihatan dan gaya hidup anda, selepas melakukan penilaian menyeluruh. Pada nota ini, kami tahu bahawa artikel ini mungkin agak menggembirakan atau sukar untuk dihuraikan, dan itulah sebabnya kami amat menyarankan anda berunding dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat perubatan profesional, sebelum memutuskan tindakan anda yang seterusnya.

Sementara itu, tidak perlu malu atau malu jika anda mengalami masalah inkontinens. Ia adalah perkara biasa untuk berasa kecewa, marah atau kecewa tetapi ia tidak sepatutnya menghalang anda daripada menjalani kehidupan anda seperti yang anda mahukan. 

Berikut adalah beberapa rawatan / kaedah untuk menguruskan inkontinens dengan lebih baik:

(1) Teknik Tingkah Laku / Perubahan:

Dalam lawatan doktor anda, anda mungkin menemui cadangan mereka dalam mengubah tabiat gaya hidup tertentu. Mereka mungkin memberitahu anda untuk berlatih:

Pengurusan cecair dan diet
Anda mungkin dinasihatkan untuk mengurangkan pengambilan alkohol, makanan berasid atau kafein untuk mengawal semula pundi kencing anda.

Membetulkan jadual tandas
Berbanding dengan melawat tandas apabila anda merasakan keinginan untuk membuang air kecil, kaedah ini menasihati anda untuk membuang air kecil dalam selang setiap dua hingga empat jam.

Latihan pundi kencing
Dalam kata mudah, latihan ini pada asasnya menahan air kencing anda apabila anda merasakan keinginan untuk membuang air kecil. Anda dinasihatkan untuk menahan diri selama kira-kira 10 minit setiap kali, akhirnya hanya melawat tandas setiap 2.5 jam hingga 3 jam.

(2) Produk Penyerap / Inkontinens:

Terdapat banyak produk penyerap yang tersedia di pasaran untuk pesakit yang tidak dapat menahan kencing, seperti lampin dewasa, seluar dalam, pad dan lain-lain. Seperti namanya, produk ini mempunyai kuasa penyerapan yang baik untuk menyerap kebocoran air kencing dan melindungi kulit seseorang daripada kerengsaan. Wajah kita memerlukan penjagaan kulit yang halus dan begitu juga kawasan peribadi kita. Di atas segalanya, produk inkontinent memastikan pakaian seseorang tetap kering dan membolehkan seseorang itu mempunyai kebebasan untuk pergerakannya.

Jika anda seorang penjaga yang ditugaskan untuk menukar pesakit yang mengalami masalah inkontinens, maka kami mengesyorkan anda memilih lampin, semata-mata kerana ia menjadikan penukaran dan pengurusan lebih mudah. Sebaliknya, jika anda sendiri mengalami masalah inkontinens tetapi masih mempunyai pergerakan dan kebebasan pergerakan, maka kami amat mengesyorkan anda untuk memilih seluar dalam / pullup di atas lampin, kerana ia memberikan maruah seperti seluar dalam biasa.

Intinya ialah pengguna perlu berasa selesa dan yakin dalam apa jua pilihan yang dibuat. Sebagai pakar yang memperjuangkan penjagaan warga emas yang berkualiti di Malaysia, lihat cadangan Elder Elite untuk produk inkontinens di sini.

(3) Senaman Lantai Pelvik

Anda mungkin pernah membaca ini di suatu tempat di Internet, dan sekiranya anda tidak tahu, Senaman Lantai Pelvis juga dikenali sebagai senaman Kegel. Anda dinasihatkan untuk melakukan senaman ini dengan kerap untuk mempunyai kawalan yang lebih baik terhadap kencing kerana ia membantu menguatkan otot anda.

Senaman Kegel bermula dengan mengangkat, memegang dan kemudian mengendurkan otot lantai pelvis anda. Walau bagaimanapun, anda perlu mengenal pasti otot yang betul untuk digunakan untuk melaksanakan senaman ini dengan betul. Rujuk doktor anda untuk langkah / nasihat yang mendalam.

Apabila anda melakukan senaman Kegel, ingatlah untuk memulakan dengan kecil, yang bermaksud 5 saat adalah permulaan yang agak baik. Anda boleh menyasarkan untuk melakukan 3 set setiap hari, 10 ulangan setiap set.

Kami benar-benar terkejut Jika anda berjaya sejauh ini dalam blog ini! Walau bagaimanapun, kami berharap blog ini telah memberi anda kebimbangan dan kejelasan yang lebih baik kepada sesetengah pihak tentang kebimbangan anda berkaitan inkontinens. Mengalami inkontinens mungkin merupakan sebahagian daripada kehidupan dan proses biasa apabila kita meningkat usia, tetapi ia tidak seharusnya menyekat anda daripada menjalani kehidupan anda sepenuhnya.

Jika anda ingin bercakap dengan Doktor, tetapi tiada sesiapa untuk dihubungi, sila hubungi panel profesional perubatan Elder Elite.

Penafian: Blog ini telah disemak fakta oleh panel profesional perubatan Elder Elite dan adalah tepat pada masa artikel ini diterbitkan. Artikel ini bertujuan untuk tujuan pendidikan dan kami amat menyarankan anda untuk berunding dengan kakitangan perubatan anda sebelum membuat sebarang keputusan.

/berakhir

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Our customer support team is here to answer your questions. Ask us anything!

Main Menu

Send this to a friend